laBreu Edicions https://www.labreuedicions.com Editorial independent de poesia i narrativa, catalana i traduïda. Thu, 13 May 2021 20:19:43 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.8 https://www.labreuedicions.com/wp-content/uploads/2017/03/cropped-wvINdD43_400x400-32x32.jpg laBreu Edicions https://www.labreuedicions.com 32 32 https://www.labreuedicions.com/21694-2/ https://www.labreuedicions.com/21694-2/#respond Thu, 13 May 2021 15:00:11 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=21694 del recital concert de NUNAVUT presentat “Hotel Iglú” amb poemes de Silvie Rothkovic a Alella (08.05.21)

L'entrada ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
del recital concert de NUNAVUT presentat “Hotel Iglú” amb poemes de Silvie Rothkovic a Alella (08.05.21)

L'entrada ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/21694-2/feed/ 0
ARRELS D’AIRE de Ricard Martínez Pinyol a Campos (22.05.21) https://www.labreuedicions.com/arrels-daire-de-ricard-martinez-pinyol-a-campos-22-05-21/ https://www.labreuedicions.com/arrels-daire-de-ricard-martinez-pinyol-a-campos-22-05-21/#respond Thu, 13 May 2021 13:56:54 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=21689 dissabte 22 de maig, a les 12 h, al vermut poètic ARRELS D’AIRE de Ricard Martínez Pinyol  amb el poeta Miquel Àngel Adrover serà davant el local de l’OCB a Campos

L'entrada ARRELS D’AIRE de Ricard Martínez Pinyol a Campos (22.05.21) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
dissabte 22 de maig, a les 12 h, al vermut poètic

ARRELS D’AIRE de Ricard Martínez Pinyol 

amb el poeta Miquel Àngel Adrover

serà davant el local de l’OCB a Campos

L'entrada ARRELS D’AIRE de Ricard Martínez Pinyol a Campos (22.05.21) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/arrels-daire-de-ricard-martinez-pinyol-a-campos-22-05-21/feed/ 0
LA INSOLÈNCIA QUE ENS QUEDA de Jorge Brotons a La Llar del Llibre de Sabadell (19.05.21) https://www.labreuedicions.com/la-insolencia-que-ens-queda-de-jorge-brotons-a-la-llar-del-llibre-de-sabadell-19-05-21/ https://www.labreuedicions.com/la-insolencia-que-ens-queda-de-jorge-brotons-a-la-llar-del-llibre-de-sabadell-19-05-21/#respond Thu, 13 May 2021 11:56:18 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=21681 dimecres 19 de maig, a les 19 h, presentació del poemari LA INSOLÈNCIA QUE ENS QUEDA de Jorge Brotons amb el poeta Víctor Mañosa a La Llar del Llibre ( c/Sant Antoni, 20 Sabadell).

L'entrada LA INSOLÈNCIA QUE ENS QUEDA de Jorge Brotons a La Llar del Llibre de Sabadell (19.05.21) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
dimecres 19 de maig, a les 19 h, presentació del poemari

LA INSOLÈNCIA QUE ENS QUEDA de Jorge Brotons

amb el poeta Víctor Mañosa

a La Llar del Llibre ( c/Sant Antoni, 20 Sabadell).

L'entrada LA INSOLÈNCIA QUE ENS QUEDA de Jorge Brotons a La Llar del Llibre de Sabadell (19.05.21) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/la-insolencia-que-ens-queda-de-jorge-brotons-a-la-llar-del-llibre-de-sabadell-19-05-21/feed/ 0
LES QUATRE CAMBRES DEL COR d’Anaïs Nin a AraLlegim (15.05.21) https://www.labreuedicions.com/les-quatre-cambres-del-cor-danais-nin-a-arallegim-15-05-21/ https://www.labreuedicions.com/les-quatre-cambres-del-cor-danais-nin-a-arallegim-15-05-21/#respond Wed, 12 May 2021 15:57:45 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=21678 Anaïs Nin, transfusió de vida: ‘Les quatre cambres del cor’, traduïda al català La trama segueix la furiosa vida sexual de la Djuna i el triangle amorós que formen amb el guitarrista Rango i la ballarina Zora Els peixos tenen dues cambres al cor i les granotes en tenen tres. El cor humà, com el […]

L'entrada LES QUATRE CAMBRES DEL COR d’Anaïs Nin a AraLlegim (15.05.21) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
Anaïs Nin, transfusió de vida: ‘Les quatre cambres del cor’, traduïda al català

La trama segueix la furiosa vida sexual de la Djuna i el triangle amorós que formen amb el guitarrista Rango i la ballarina Zora

Els peixos tenen dues cambres al cor i les granotes en tenen tres. El cor humà, com el de la resta de mamífers, és el més complex, amb quatre cambres. Com la vida, el cor s’encongeix o s’expandeix segons el coratge de cadascú, deia la francesa Anaïs Nin (1903-1977), una dona que va escriure un dietari durant quasi seixanta anys. Influïda pel surrealisme i la psicoanàlisi, la Nin també tenia clar –i vivia en conseqüència– que només el batec a l’uníson del sexe i del cor poden crear l’èxtasi.

Gràcies al bon criteri editorial de LaBreu Edicions, ja hem pogut llegir en català tres novel·les d’Anaïs Nin: Dins d’una campana de vidre, Una espia a casa de l’amor i La seducció del minotaure (les dues últimes formen part de la pentalogia Cities of the interior,de l’any 1959), en les quals hem descobert una autora pletòrica, sensual, feminista, neuròtica, extasiada, intel·ligent, enderiada, abrandada, angoixada, reflexiva, atmosfèrica i emprenyada. Tot alhora. Ara, traduïda per Ferran Ràfols Gesa, arriba Les quatre cambres del cor, un títol escrit en anglès l’any 1950 que també pertany a la seqüència Cities of the interior i que en català perd la doble interpretació que té en la versió castellana traduïda per Francesc Parcerisas: Corazón cuarteado.

El París bohemi d’entreguerres
El relat ens situa al París bohemi d’entreguerres, tenyit d’un contrast social de grans luxes i misèria artística. La trama segueix la furiosa vida sexual de la Djuna, arquetip de la dona de llum, una dona ambigua i contradictòria que estima, s’emociona, dubta, decideix i se sacrifica. Una història basada en la pròpia experiència de l’autora amb Gonzalo Moré (aquí, Rango), poeta i guitarrista peruà amb qui va estar deu anys. La narradora explica el caos d’un triangle amorós, el tercer vèrtex del qual és la Zora, la dona del Rango, una exballarina maníaca i gelosa que navega entre la malaltia imaginària i l’egocentrisme. La Djuna i el Rango s’estimen d’amagat en una illa simbòlica, aïllada del món, una barcassa al Sena (la mateixa que la Nin va llogar per rebolcar-se amb Moré, drogat de lleure i de mandra). La Nin –o la Djuna– pretén encarrilar la vida del poeta però, com d’habitud, és a ella a qui arrosseguen en una espiral de destrucció superabsorbent. A Les quatre cambres del cor, Anaïs Nin exposa la degradació amorosa, les restes del naufragi d’una relació llarga enquistada en la frustració, l’angoixa, el conflicte i la passió més extrems: un cor esquarterat pel fracàs i alhora dividit en quatre parts incomunicades, fondes. La vida i els seus abismes o la feblesa de l’ésser humà: aquests són els temes centrals de l’obra d’Anaïs Nin.

Les quatre cambres del cor és la història d’una atracció per oposició. I no només perquè el cos d’ell en feia dos com ella, perquè la Djuna caminava com una sageta i ell passejava xino-xano o perquè a ell li tremolaven les mans i ella les tenia ben fermes. Perseguint un miratge de llibertat, la protagonista entra en un bosc negre. Mentrestant, gaudeix d’una droga poderosa que li captura la fantasia i estableix un lligam més que tòxic. L’amor, el gran narcòtic.

Anna Carreras, AraLlegim (15.05.21)

 

L'entrada LES QUATRE CAMBRES DEL COR d’Anaïs Nin a AraLlegim (15.05.21) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/les-quatre-cambres-del-cor-danais-nin-a-arallegim-15-05-21/feed/ 0
Bellesa en aquest infern Manel Ollé rep la Flor Natural dels Jocs Florals de Barcelona pel poemari ‘Un grapat de pedres d’aigua’, que La Breu Edicions publicarà la tardor vinent. Núvol (11.05.21) https://www.labreuedicions.com/bellesa-en-aquest-infern-manel-olle-rep-la-flor-natural-dels-jocs-florals-de-barcelona-pel-poemari-un-grapat-de-pedres-daigua-que-la-breu-edicions-publicara-la-tardor-vinen/ https://www.labreuedicions.com/bellesa-en-aquest-infern-manel-olle-rep-la-flor-natural-dels-jocs-florals-de-barcelona-pel-poemari-un-grapat-de-pedres-daigua-que-la-breu-edicions-publicara-la-tardor-vinen/#respond Wed, 12 May 2021 14:09:47 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=21674 “Vam créixer pensant que jocfloralesc era sinònim de cosa rònega, vuitcentista i carrinclona, un placebo folklòric de catalanitat, una antítesi de la poesia, però hem anat veient que no, que cada present conquereix, refà i actualitza les tradicions, que és sempre el present el que influeix i construeix el passat”, deia, ahir, Manel Ollé al Saló de Cent de […]

L'entrada Bellesa en aquest infern Manel Ollé rep la Flor Natural dels Jocs Florals de Barcelona pel poemari ‘Un grapat de pedres d’aigua’, que La Breu Edicions publicarà la tardor vinent. Núvol (11.05.21) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
“Vam créixer pensant que jocfloralesc era sinònim de cosa rònega, vuitcentista i carrinclona, un placebo folklòric de catalanitat, una antítesi de la poesia, però hem anat veient que no, que cada present conquereix, refà i actualitza les tradicions, que és sempre el present el que influeix i construeix el passat”, deia, ahir, Manel Ollé al Saló de Cent de Barcelona, on va rebre la Flora Natural dels Jocs Florals de Barcelona, guanyats amb el poemari Un grapat de pedres d’aigua, que La Breu Edicions publicarà la tardor vinent. Ollé, ell mateix, ha refet el passat des del present, el propi.

Manel Ollé
Manel Ollé. | Foto: Pep Herrero / ICUB

El recull vencedor és una col·lecció de haibuns, forma japonesa que consisteix en un text breu de prosa poètica tancat amb un haikú, composició popularitzada per Matsuo Bashō al segle XVII. Ollé construeix haibuns que fan circular el lector per Barcelona, un escenari urbà i mediterrani, el present de l’autor. Si se sap actualitzar, “res queda fora del temps”, sosté el poeta i sinòleg, que demana a les institucions, als lectors i al país dissociar la literatura catalana dels conceptes de quota, murga sectorial o decorat. La poesia, diu, “no és un luxe, no és una mania privada”. Un grapat de pedres d’aigua s’ha escrit “sota l’advocació d’un díptic de dues reflexions”. Per una banda, Italo Calvino i la ciutat invisible que convida a buscar allò que “no és infern en aquest infern”. De l’altra, René Char, que “dobla l’aposta”. Char afirma que “a les nostres tenebres no hi ha un lloc per a la bellesa, tot el lloc és per a la bellesa”.

Philippe Jacottet —recordava Clapés— deia: “El poeta ha tingut ganes d’escriure poemes cada cop que ha viscut una desgràcia”

Abans de les paraules del premiat, va parlar també Antoni Clapés, president dels mantenidors (el jurat). Clapés apuntava el rècord de participació assolit enguany; s’ha passat de la vuitantena d’originals als 109 aspirants. “La pandèmia ha estat present en alguns dels treballs presentats. Sovint amb un caire positiu. La poesia, doncs, és una manera de reflexionar sobre l’estat de les coses que ens ha tocat viure”, deia el Clapés. La por i la incertesa estan en “les meditacions de l’escriptura poètica”. Philippe Jaccottet —recordava el president— deia: “El poeta ha tingut ganes d’escriure poemes cada cop que ha viscut una desgràcia”.

Del poemari d’Ollé, Clapés en destaca “l’alta i diversa qualitat literària”, la recuperació del haibun (que a Catalunya ja han treballat Francesc PratPonç Pons o Abraham Mohino) i la seva incorporació a la nostra tradició: “Amb una mirada diversa, una lírica apura i una escriptura carregada d’experiència, urbana i quotidiana. Ollé combina retalls de vida —situacions del passat i vivències del present— en el marc d’una gran ciutat. Carrers, places i els no-lloc que també té la ciutat”. És, en resum, “un quadern de viatge que combina l’ahir i l’avui amb un llenguatge cru i acurat”. Cada petita prosa es tanca amb “l’elegància precisa dels seus haikús”. En aquest sentit, Ollé fa un pas més enllà i aconsegueix que “la bellesa que no sigui un simple decorat”.

El professor i escriptor Miquel Maria Gibert va ser l’encarregat de llegir la glossa de l’autor. Gibert va presentar Ollé com un “poeta de treball lent i minuciós, que reescriu els versos tant com calgui”. Els resultats d’aquest treball són “excel·lents, tal com Ollé demostra a Mirall negre, el segon llibre, publicat vuit anys després del primer”. Segons el glossador, fins ara, la plenitud de l’Ollé poeta culminava a Bratislava o Bucarest, l’última referència (Premi Gabriel Ferrater de Poesia 2012). Ara, amb aquesta quarta col·lecció de poesies, el sinòleg ofereix una depuració de la serenitat, la inquietud i l’angoixa; tot filtrat per una llum feridora “que es fondrà a l’instant”. El llibre funciona com “una escletxa imaginària” que obre la porta “a una llibertat que mereixi aquest nom”.

Com és habitual, l’acte de lliurament de la Flora Natural també va incloure la lectura d’alguns dels poemes inclosos al balanç poètic de l’any, enguany elaborat per l’assagista Ingrid Guardiola. Van dir versos propis Lluís CalvoChantal PochGabriel Ventura i Manuel Forcano. I a l’inici, per introduir l’acte, Mireia Vidal-Conte va glossar la figura de Felícia Fuster, poeta barcelonina de la qual se’n celebra l’any commemoratiu. Una escriptora que, com Ollé, també va fixar la mirada en la cultura oriental.

L'entrada Bellesa en aquest infern Manel Ollé rep la Flor Natural dels Jocs Florals de Barcelona pel poemari ‘Un grapat de pedres d’aigua’, que La Breu Edicions publicarà la tardor vinent. Núvol (11.05.21) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/bellesa-en-aquest-infern-manel-olle-rep-la-flor-natural-dels-jocs-florals-de-barcelona-pel-poemari-un-grapat-de-pedres-daigua-que-la-breu-edicions-publicara-la-tardor-vinen/feed/ 0
https://www.labreuedicions.com/21665-2/ https://www.labreuedicions.com/21665-2/#respond Wed, 12 May 2021 14:00:38 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=21665 de la presentació de LES QUATRE CAMBRES DEL COR d’Anaïs Nin a la Llibreria La Temerària de Lleida (07.05.21)

L'entrada ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
de la presentació de LES QUATRE CAMBRES DEL COR d’Anaïs Nin a la Llibreria La Temerària de Lleida (07.05.21)

L'entrada ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/21665-2/feed/ 0
“El poeta que escriu sobre l’aigua “Jaume C. Pons Alorda sobre ARRELS D’AIRE de Ricard Martínez Pinyol a AraBalears (07.05.21) https://www.labreuedicions.com/el-poeta-que-escriu-sobre-laigua-jaume-c-pons-alorda-sobre-arrels-daire-de-ricard-martinez-pinyol-a-arabalears-07-05-21/ https://www.labreuedicions.com/el-poeta-que-escriu-sobre-laigua-jaume-c-pons-alorda-sobre-arrels-daire-de-ricard-martinez-pinyol-a-arabalears-07-05-21/#respond Tue, 11 May 2021 18:17:33 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=21658 Continuo pensant que Ricard Martínez Pinyol (Tortosa, 1959) és un dels secrets més ben guardats de Mallorca, una joia misteriosa que podem gaudir a l’illa gran de les Balears gràcies a circumstàncies vitenques. Ara el secret s’esbatana d’una manera important, i és que l’autor de les Terres de l’Ebre instal·lat a Algaida des del 1991 […]

L'entrada “El poeta que escriu sobre l’aigua “Jaume C. Pons Alorda sobre ARRELS D’AIRE de Ricard Martínez Pinyol a AraBalears (07.05.21) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
Continuo pensant que Ricard Martínez Pinyol (Tortosa, 1959) és un dels secrets més ben guardats de Mallorca, una joia misteriosa que podem gaudir a l’illa gran de les Balears gràcies a circumstàncies vitenques. Ara el secret s’esbatana d’una manera important, i és que l’autor de les Terres de l’Ebre instal·lat a Algaida des del 1991 publica un nou volum de versos. Es tracta de la seva obra poètica reunida, Arrels d’aire, a LaBreu Edicions, amb pròleg de Joan Todó i epíleg d’Albert Roig, que són dos poetes que recentment també han reunit els seus llibres de versos en reculls unitaris: La vista als dits (LaBreu Edicions, 2021) el primer i Els ulls de la gossa (Edicions 62, 2021) el segon. És curiós que aquesta trinitat d’autors ebrencs hagi coincidit temporalment i editorialment amb projectes aglutinadors similars. Segurament és més causalitat que casualitat, ja que trobar els seus llibres de forma separada era més aviat difícil.

L’encerta Joan Todó al pròleg quan dona a entendre que l’autor d’Arrels d’aire escriu, òrficament, sobre l’aigua. En efecte, Ricard Martínez Pinyol converteix l’H2O en la tinta i en la grafia acurada, curosa i plena de fulgors comprimits dels seus poemes, que semblen tapissos nascuts dels llenços de la natura en un gest que el connecta amb un altre poeta i pintor com Perejaume. La poesia, per tant, és un material plàstic amalgamador, constructor d’aventures matèriques que es materialitzen a partir del fang escultòric que és el mot. I és que “la paraula tot ho arrisca en la paraula” i aconsegueix “que la passió imanti l’estella de cada so”. El poeta, amb els anys, ha anat esmolant aquestes obres, ha prescindit de paraules, de versos, fins i tot de poemes. Ara ens arriba la versió més afilada, i compacta, dels seus treballs.

D’Arrels d’aire m’ha captivat el llibre fins ara inèdit, Érem tan fràgils, que clausura el volum. Hi desplega nous i contundents poemes en prosa, com ja havia fet en el celebrat La inspiració i el cadàver, Premi Mallorca de poesia. Tot i ser poemes que es basteixen a partir de l’alè llarg, cada frase sembla una sentència aforística que disposa de l’estranya habilitat de crear impactes crus i explosius admirablement. El poema ‘Espill de la veu’ es llegeix com una poètica personal que sublima l’essència d’una poesia que tendeix a la sinteticitat i, tanmateix, ho fa de manera poderosa: “Escolta les imatges que de tu naixen i dona’ls compàs i aixopluc. Amb els ulls de la terra veuràs la fondària de l’aire” i “Escolta el cos de la veu i, quan t’omplis d’amor, projecta les seves paraules. Elles són la vibració de l’anhel.” Sense cap mena de dubte, Arrels d’aire de Ricard Martínez Pinyol és un llibre vibrant i verdíssim, un gran collage fet de paraules i fotografies, un bell viatge psicogeogràfic entre paisatges tan complementaris com el Delta de l’Ebre i la Part Forana, una fluida meravella.

https://www.arabalears.cat/suplements/poeta-escriu-l-aigua-jaume-c-pons-alorda_1_3974269.html

Jaume C.Pons Alorda, AraBalears (07.05.21)

 

L'entrada “El poeta que escriu sobre l’aigua “Jaume C. Pons Alorda sobre ARRELS D’AIRE de Ricard Martínez Pinyol a AraBalears (07.05.21) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/el-poeta-que-escriu-sobre-laigua-jaume-c-pons-alorda-sobre-arrels-daire-de-ricard-martinez-pinyol-a-arabalears-07-05-21/feed/ 0
entrevista a Ricard Martínez Pinyol en ocasió d’ARRELS D’AIRE a AraBalears (08.05.21) https://www.labreuedicions.com/entrevista-a-ricard-martinez-pinyol-en-ocasio-darrels-daire-a-arabalears-09-05-21/ https://www.labreuedicions.com/entrevista-a-ricard-martinez-pinyol-en-ocasio-darrels-daire-a-arabalears-09-05-21/#respond Tue, 11 May 2021 18:01:29 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=21650 Ricard Martínez Pinyol: “Pensant a millorar la producció, l’home ha enverinat la terra” A Ricard Martínez Pinyol es fa difícil posar-li una etiqueta que l’identifiqui, només una. El definim de poeta, perquè com a tal l’entrevistam per la presentació d’Arrels d’aire (LaBreu Edicions), un sol llibre que en reuneix set –és la revisió dels sis poemaris publicats […]

L'entrada entrevista a Ricard Martínez Pinyol en ocasió d’ARRELS D’AIRE a AraBalears (08.05.21) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
Ricard Martínez Pinyol: “Pensant a millorar la producció, l’home ha enverinat la terra”

A Ricard Martínez Pinyol es fa difícil posar-li una etiqueta que l’identifiqui, només una. El definim de poeta, perquè com a tal l’entrevistam per la presentació d’Arrels d’aire (LaBreu Edicions), un sol llibre que en reuneix set –és la revisió dels sis poemaris publicats des del 1996 i el llançament d’un d’inèdit del 2020, Érem tan fràgils. Ara bé, aquest tortosí del 1959, que viu a Algaida des del 1991, és llicenciat en Filologia Catalana i en Belles Arts, fundador del taller de gravat i estampació Torculari, així que fa un viatge dialectal, i a més l’art i alguns artistes són sempre a la seva obra. Com hi són el riu, el somni, el desig i, sobretot, la natura de la qual se’n sap part, i part admirada.

Arrels d’aire és un sol llibre i també en són set, una revisió de l’obra poètica feta fins ara. Pensau que, com la vida, l’obra és només una i cada passa suma?

— És una sola obra i en són set que, en tot cas, tenen la mateixa veu poètica. Sí, Arrels d’aire sembla un sol llibre, escrit fa molts o menys anys, revisat tot ell excepte Érem fràgils, que és nou. La meva poesia s’entén en conjunt. És molt unitari, tot i que tinc un ventall ample de registres, de paisatges, de parles. Necessitava revisar la meva obra, esporgar-la.

Hi ha qui es demana si és legítim això d’esporgar, canviar o censurar parts de la pròpia obra.

— La meva poesia estava dispersa o desapareguda. Volia revisar-la i reunir allò que jo entenc que és obra poètica. Què en vull salvar? Què vull fer desaparèixer? Hi ha obres que vaig escriure molt jove. A l’epíleg d’Arrels d’aire, l’Albert Roig recupera un poema que vaig escriure a 17 anys, això tot i que a nosaltres fins que arribàrem a la universitat mai no ens van ensenyar a escriure en la nostra llengua. Ho intentàvem, però fèiem construccions espanyoles. Al marge d’això, la realitat és que et vas fent gran, evoluciones i, quan tornes a mirar els teus llibres, t’adones que no estaves prou madur. I és clar que és legítim esporgar-los i fins i tot reescriure’ls com faig amb alguns poemes.

En aquest llibre hi ha el vostre periple no només poètic, sinó vital: Tortosa, Barcelona, Mallorca. D’on fugíeu, què cercàveu?

— De les Terres de l’Ebre vaig anar a Barcelona a estudiar Belles Arts. La ciutat s’estava transformant, l’estaven maquillant, era el temps de les Olimpíades. No m’agradava. Necessitava recuperar allò que havia viscut a la infància, tornar a la natura, sentir les estacions, fondre’m amb el paisatge. Vaig venir a Mallorca a obrir un taller de gravat. I m’hi vaig quedar perquè era com si em trobés a l’Ebre. Recuperava el paradís perdut.

Que també s’anava perdent. Aquesta relació de l’home amb el seu entorn, sobretot natural, per contemplar-lo i per fondre-s’hi, amaga un posicionament ideològic?

— No amaga res, en molts de sentits és una mirada cap a tot allò que estam destruint. En molts de poemes hi ha una crítica al càncer que és la humanitat. Ens importa un pebre que la mar estigui plena de morts i tot contaminat. És tan absurd que, pensant a millorar la producció, l’home ha enverinat la terra. Al Delta, a la posta de sol, escoltàvem un concert meravellós de granotes. De sobte van callar, els pesticides van posar fi a les granotes. Així, mengem porqueria que ens produeix malalties.

El vostre jo és gairebé absent als poemes. En un món amb tant de jo, vós feis una mena de paisatgisme sense figura humana.

— El paisatge deshabitat és ple d’emocions humanes. I diria que jo hi soc de manera indirecta: soc el roc d’una cala, un mac de torrent, l’escorça… Al cap i a la fi, som natura. Aquesta és la idea de les arrels que fan créixer la planta que treu la flor, que és un sexe i que pol·linitza una abella… Fem part d’aquest continu de la natura. Sense aquest continu, estem perduts.

Sentiu a través de la poesia.

— A través de la natura recuperes sensibilitats, olors que no tens en una metròpoli. Això és el que m’alimenta, tot això que ens envolta. Per això sap molt de greu anar a la mar i no veure-hi peixos, sinó bosses de plàstic. Intentes fer-ho visible, traduir-ho a la poesia. Però el llenguatge no arriba a dir-m’ho tot. Necessit la música, la imatge, la natura. Al final, el poema, com la vida, també és com el riu que passa, que du aigua, peixos, flueix, viu i mor, és Eros i Tànatos. Un riu no deixa de ser escriptura i l’escriptura no deixa de ser un riu.

El vostre viatge és també dialectal.

— El català tortosí té moltes connexions amb el de Mallorca. A l’illa sempre m’he trobat com a casa. És cert que, en reunir els distints llibres en un, em vaig plantejar el problema de fixar la llengua. Però tot és català. I així, si La verdor i l’absent està escrit tot en tortosí és perquè parla del Delta i de la infància. A casa, la mare sempre ens va parlar en barceloní, que també hi és present. I a Mallorca enriqueixo el meu lèxic i l’incoporo. M’hi sento bé, en aquest periple dialectal.

https://www.arabalears.cat/cultura/entrevista-ricard-martinez-pensant-millorar-produccio-home-enverinat-terra_128_3976286.html

Cristina Ros, AraBalears (08.05.21)

 

L'entrada entrevista a Ricard Martínez Pinyol en ocasió d’ARRELS D’AIRE a AraBalears (08.05.21) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/entrevista-a-ricard-martinez-pinyol-en-ocasio-darrels-daire-a-arabalears-09-05-21/feed/ 0
https://www.labreuedicions.com/21642-2/ https://www.labreuedicions.com/21642-2/#respond Tue, 11 May 2021 16:34:15 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=21642 del club de lectura de LLIBRE DE REVELACIONS de Laia Llobera a Can Manyé (06.05.21)

L'entrada ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
del club de lectura de LLIBRE DE REVELACIONS de Laia Llobera a Can Manyé (06.05.21)

L'entrada ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/21642-2/feed/ 0
https://www.labreuedicions.com/21631-2/ https://www.labreuedicions.com/21631-2/#respond Tue, 11 May 2021 15:17:28 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=21631 del recital de Joan Todó LA VISTA ALS DITS i Ricard Martínez Pinyol ARRELS D’AIRE a Cal Llibreter (06.5.21)  

L'entrada ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
del recital de Joan Todó LA VISTA ALS DITS i Ricard Martínez Pinyol ARRELS D’AIRE a Cal Llibreter (06.5.21)


 

L'entrada ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/21631-2/feed/ 0