laBreu Edicions https://www.labreuedicions.com Editorial independent de poesia i narrativa, catalana i traduïda. Wed, 03 Jun 2020 11:19:15 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.3 https://www.labreuedicions.com/wp-content/uploads/2017/03/cropped-wvINdD43_400x400-32x32.jpg laBreu Edicions https://www.labreuedicions.com 32 32 VERMELL DE RÚSSIA de Míriam Cano a Lletra de Resistència (03.06.20) https://www.labreuedicions.com/vermell-de-russia-de-miriam-cano-a-lletra-de-resistencia-03-06-20/ https://www.labreuedicions.com/vermell-de-russia-de-miriam-cano-a-lletra-de-resistencia-03-06-20/#respond Wed, 03 Jun 2020 11:19:15 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=19758 La Míriam explora els llindars del sacrifici, tota ella carn tèbia de final d’una primavera que ha vençut l’hivern amb vermell de Rússia als llavis. No tingueu por de convertir el somni en dubte, perquè els dubtes són àmfora, abrigall i finestral dels savis. La Míriam desneix com una mala cosa i encabat, cerca els […]

L'entrada VERMELL DE RÚSSIA de Míriam Cano a Lletra de Resistència (03.06.20) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
La Míriam explora els llindars del sacrifici, tota ella carn tèbia de final d’una primavera que ha vençut l’hivern amb vermell de Rússia als llavis. No tingueu por de convertir el somni en dubte, perquè els dubtes són àmfora, abrigall i finestral dels savis. La Míriam desneix com una mala cosa i encabat, cerca els companys de viatge amb qui conjuga una parla nova. I amb aquest llenguatge metzinós esbudella els secrets del buit. I si ens acabem? Hi haurà llum o serà de nit per sempre més? No busqueu res més enllà del viure. L’absurd delit de la flama travessa la nostra pell i ens confon. Ja només ens queda el cos i una veu mig apagada que ens diu que ara és el moment de persistir.

R.

L'entrada VERMELL DE RÚSSIA de Míriam Cano a Lletra de Resistència (03.06.20) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/vermell-de-russia-de-miriam-cano-a-lletra-de-resistencia-03-06-20/feed/ 0
“Només pintava el que estimava” ELS DOS REMORDIMENTS DE CLAUDE MONET de #MichelBernard a AraLlegim https://www.labreuedicions.com/nomes-pintava-el-que-estimava-els-dos-remordiments-de-claude-monet-de-michelbernard-a-arallegim/ https://www.labreuedicions.com/nomes-pintava-el-que-estimava-els-dos-remordiments-de-claude-monet-de-michelbernard-a-arallegim/#respond Wed, 03 Jun 2020 11:05:00 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=19749 Només pintava el que estimava Claude Monet (1840-1926) és el gran pintor impressionista francès. Qui no coneix algun dels seus quadres? Els nenúfars, les roselles, les grans escenes a l’aire lliure, la Camille… El color i la llum per sobre la forma. La recent exposició amb tecnologia immersiva que s’ha vist a Barcelona ha permès […]

L'entrada “Només pintava el que estimava” ELS DOS REMORDIMENTS DE CLAUDE MONET de #MichelBernard a AraLlegim ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>

Només pintava el que estimava

Claude Monet al jardí de casa seva, a Giverny, el 1910. / GETTY

Claude Monet (1840-1926) és el gran pintor impressionista francès. Qui no coneix algun dels seus quadres? Els nenúfars, les roselles, les grans escenes a l’aire lliure, la Camille… El color i la llum per sobre la forma. La recent exposició amb tecnologia immersiva que s’ha vist a Barcelona ha permès a molta gent capficar-se en el seu univers pictòric, en el seu taller de Giverny, una mena de somni fet realitat. I ara ens arriba l’assaig biogràfic Els dos remordiments de Claude Monet (LaBreu Edicions), de Michel Bernard, en traducció de Ferran Ràfols. És, com no podia ser d’una altra manera, un treball impressionista, no una biografia canònica. Sense una pretensió exhaustiva, l’autor agafa moments i personatges de la vida del pintor i els retrata amb llibertat, a pinzellades, buscant l’esperit del temps i de Monet.

Més enllà de la documentació, el llibre té una gran força literària, evocadora. Et transporta a una època i et capfica en una personalitat, la del geniüt i apassionat Monet, un jove que contra la voluntat del seu pare -aviat va ser orfe de mare- va dedicar-se a la pintura, i que va trobar en l’amistat juvenil amb Bazille, Renoir i Sisley, i en l’amor per Camille, el seu gran suport creatiu. De fet, el llibre arrenca amb el menys conegut dels tres amics pintors, Frédéric Bazille, un jove de Montpeller, de bona família, que va morir als 26 anys, el desembre del 1870, als camps de batalla de la guerra franco-prussiana, de la qual Monet havia fugit, refugiant-se a l’exili londinenc. Monet havia fet la mili a Algèria el 1861, on havia emmalaltit. No volia saber res de militars… El llibre s’obre amb un capítol colpidor, de pel·lícula, amb el pare de Bazille buscant el cos del seu fill enmig del caos bèl·lic. És un gran inici. Com a lector esperes Monet, fins que t’adones que allò que trobes és una pèrdua que el marcarà de per vida.

La Camille és l’altra gran presència. Bernard defuig la cursilada que rere tot gran home hi ha una gran dona. Monet es va enamorar de la model reservada, la Dona del vestit verd, que es negava a posar nua, i que va resultar ser una noia forta i sensible, amb un interès genuí pels altres, i que sense proposar-s’ho temperava el geni: “Era com si per un misteri desconegut de les lleis de la fisiologia, en l’alè d’ella s’hi evaporessin la por del fracàs, la còlera i la tristesa d’ell”. Era com si ell visqués en l’interior del cos de la Camille quan la pintava.

I el tercer protagonisme del llibre se l’endú la relació de Monet amb el seu jardí i, més en general, amb el paisatge. Des de l’horitzó marítim de l’Holanda rural, on la vida era un somni viscut, fins als entorns de París, aleshores encara no conquerits per al progrés industrial: a Argenteuil primer i a Giverny després, on va viure en cases amb jardí, la cura del qual cada cop va esdevenir una obsessió més forta per a ell, com si prèviament a l’acte de pintar hagués de palpar, entendre i treballar la natura amb les mans.

Hi ha més coses, en aquest recorregut per la seva vida: més amics, com el polític Georges Clemenceau, o mecenes, com Ernest Hoschedé, o galeristes, com Paul-Durand Ruel. I els fills. I l’Alice, la vídua de Hoschedé, que esdevé la seva segona dona. O la Blanche, la filla de l’Alice. Tots ells punts de llum en aquest inspirador retrat coral d’un artista que deia que la pintura no és ni el passat ni l’eternitat, sinó el lloc i l’instant.

“Desconfia d’algú que no estimi els ocells”

Ignasi Aragay, AraLlegim (30.05.20)

L'entrada “Només pintava el que estimava” ELS DOS REMORDIMENTS DE CLAUDE MONET de #MichelBernard a AraLlegim ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/nomes-pintava-el-que-estimava-els-dos-remordiments-de-claude-monet-de-michelbernard-a-arallegim/feed/ 0
la nova mirada sobre el medi, xerrada online amb Laia Llobera, Enric Rojo i Eduard Blanch (04.06.20) https://www.labreuedicions.com/la-nova-mirada-sobre-el-medi-xerrada-online-amb-laia-llobera-enric-rojo-i-eduard-blanch-04-06-20/ https://www.labreuedicions.com/la-nova-mirada-sobre-el-medi-xerrada-online-amb-laia-llobera-enric-rojo-i-eduard-blanch-04-06-20/#respond Wed, 03 Jun 2020 10:32:29 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=19742 dijous 4, de 18 a 19 h, Mirem el verd amb uns altres ulls? El confinament ha comportat una “nova mirada” sobre el medi? Emma Quadrada, periodista i codirectora del festival Liternatura, entrevistarà i recollirà les experiències de confinament en directe de: l’arquitecte Enric Rojo, la poeta Laia Llobera  i el fundador de @FarmilyMy Eduard […]

L'entrada la nova mirada sobre el medi, xerrada online amb Laia Llobera, Enric Rojo i Eduard Blanch (04.06.20) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
dijous 4, de 18 a 19 h,

Mirem el verd amb uns altres ulls? El confinament ha comportat una “nova mirada” sobre el medi?

Emma Quadrada, periodista i codirectora del festival Liternatura, entrevistarà i recollirà les experiències de confinament en directe de: l’arquitecte Enric Rojo, la poeta Laia Llobera  i el fundador de @FarmilyMy Eduard Blanch.

En el marc del Dia Mundial del Medi Ambient. En col•laboració amb l’Aula Ambiental Ciutat Vella.

Activitat gratuita. Cal inscripció prèvia.

L’activitat es realitzarà mitjançant la plataforma Zoom. L’enllaç per accedir a la sala apareixerà en pantalla a la confirmació d’inscripció i s’enviarà també per correu electrònic (en un recordatori) el dia abans de l’activitat a les 19h.

Observacions: Per accedir a l’ activitat s’ha d’estar inscrit. Si us plau useu el nom i cognoms que heu indicat a la vostra inscripció.

https://ajuntament.barcelona.cat/lafabricadelsol/inscripcions/el-nou-verd

 

 

L'entrada la nova mirada sobre el medi, xerrada online amb Laia Llobera, Enric Rojo i Eduard Blanch (04.06.20) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/la-nova-mirada-sobre-el-medi-xerrada-online-amb-laia-llobera-enric-rojo-i-eduard-blanch-04-06-20/feed/ 0
“Els dos remordiments de Claude Monet” de Michel Bernard al bloc de Jordi Cine (26.05.20) https://www.labreuedicions.com/els-dos-remordiments-de-claude-monet-de-michel-bernard-al-bloc-de-jordi-cine-26-05-20/ https://www.labreuedicions.com/els-dos-remordiments-de-claude-monet-de-michel-bernard-al-bloc-de-jordi-cine-26-05-20/#respond Tue, 26 May 2020 17:13:06 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=19735 El pintor Claude Monet (1840-1926) va ser el principal representant de l’impressionisme francès. D’ell ens en parla Michel Bernard (1958) a “Els dos remordiments de Claude Monet”, publicat per La Breu Edicions. L’escriptor en fa un acurat retrat, amb molta delicadesa. Des que va començar a pintar, al costat de Renoir, Cezanne i Bazille, fins […]

L'entrada “Els dos remordiments de Claude Monet” de Michel Bernard al bloc de Jordi Cine (26.05.20) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
El pintor Claude Monet (1840-1926) va ser el principal representant de l’impressionisme francès. D’ell ens en parla Michel Bernard (1958) a “Els dos remordiments de Claude Monet”, publicat per La Breu Edicions. L’escriptor en fa un acurat retrat, amb molta delicadesa. Des que va començar a pintar, al costat de Renoir, Cezanne i Bazille, fins a la seva vellesa, ja convertit en un geni. Admirat per tothom.

El llibre, traduït al català per Ferran Ràfols Gesa, comença amb el pare de Gaston Bazille intentant trobar al seu fill Frédéric al camp de batalla, a la guerra francoprussiana. Quan es va fer voluntari, ja era un artista conegut. Va morir amb només 28 anys. Un cop fort pels seus contemporanis, amb Monet al capdavant. La figura clau en la vida i l’obra de Monet va ser la seva primera muller, la Camille. Li va començar fent de model. Va morir jove, als 32 anys, per culpa d’un càncer de matriu. També van ser importants per al pintor Paul Durand-Ruel (el marxant que el va posar al mercat) i Ernest Hoschedé, comerciant i gran col·leccionista d’art. Quan aquest segon va morir, ell es va casar amb la seva dona, l’Alice, en segones núpcies. Sense oblidar la Camille.

Els inicis de Monet no van ser fàcils, amb poques vendes i molts deutes, canviant de casa constantment. Sempre buscava els millors cels per pintar els millors paisatges. La seva situació econòmica, la falta de suport del seu pare i un casament a desgrat de la seva família m’ha recordat la vida de Cezanne, que tan bé va explicar Martí Domínguez (1966) a “El fracassat”. El llibre també explica com alguns d’aquests pintors es compren els quadres entre ells, per ajudar-se, quan a algun d’ells li anaven malament les coses. Suposo que els dos remordiments de Monet són no haver pogut impedir les morts de la Camille i d’en Frédéric. Al llibre s’inclouen fotografies de quatre dels seus quadres:”La déjeuner sur l’herbe”, “Camille o la femme à la robe verte”, “Camille sur son lit de mort” i “Femmes au jardin”.

“La Camille pensava que, amb molt poques excepcions, de fet ella no era mai el tema dels quadres del seu marit, sinó una simple silueta en el paisatge. En canvi, mai no era tan present com en un “Renoir”, com en deien ells. La manera com en Renoir pintava les seves faccions li feia pensar en el primer quadre d’en Monet on havia sortit, titulat Camille, que era com n’havia seguit dient el seu autor, un nom bonic que semblava que se li fongués a la llengua, per més que els visitants del Saló ràpidament l’haguessin rebatejat com a La noia del vestit verd”.

Bona setmana a totes i a tots.

Jordi Sanuy

http://jordicine.blogspot.com/2020/05/els-dos-remordiments-de-claude-monet.html?m=1

L'entrada “Els dos remordiments de Claude Monet” de Michel Bernard al bloc de Jordi Cine (26.05.20) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/els-dos-remordiments-de-claude-monet-de-michel-bernard-al-bloc-de-jordi-cine-26-05-20/feed/ 0
Mireia Calafell, poesia en temps de coronavirus, Àrtic (21.05.20) https://www.labreuedicions.com/mireia-calafell-poesia-en-temps-de-coronavirus-artic-21-05-20/ https://www.labreuedicions.com/mireia-calafell-poesia-en-temps-de-coronavirus-artic-21-05-20/#respond Mon, 25 May 2020 08:13:43 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=19729 Entrevistem la poetessa barcelonina Mireia Calafell, codirectora del Barcelona Poesia, que s’ha ajornat a l’octubre, i autora del poemari ‘Nosaltres, qui’ A la poetessa Mireia Calafell, la crisi del coronavirus li ha suposat una doble frustració. Per una banda, el festival Barcelona Poesia, que ella codirigeix amb Josep Pedrals des del 2018, s’havia de celebrar […]

L'entrada Mireia Calafell, poesia en temps de coronavirus, Àrtic (21.05.20) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
Entrevistem la poetessa barcelonina Mireia Calafell, codirectora del Barcelona Poesia, que s’ha ajornat a l’octubre, i autora del poemari ‘Nosaltres, qui’

A la poetessa Mireia Calafell, la crisi del coronavirus li ha suposat una doble frustració. Per una banda, el festival Barcelona Poesia, que ella codirigeix amb Josep Pedrals des del 2018, s’havia de celebrar aquest mes de maig. Per l’altra, aquest abril havia de publicar un nou poemari, acompanyat d’una campanya de promoció i signatures que no s’ha fet. A l”Àrtic’ hem aprofitat per parlar amb ella d’això i de ser poeta en temps de confinament.

Barcelona Poesia

El Barcelona Poesia és un dels festivals més rellevants per a rapsodes i poetes barcelonins. Amb 22 anys de vida, el festival ha acollit alguns dels i les millors poetes vius i ha reivindicat la figura dels grans noms de la poesia catalana. L’edició d’enguany, que s’havia de celebrar al maig, s’ha posposat fins a la tardor, i tindrà lloc del 13 al 18 d’octubre. El festival es farà en combinació amb Ciutat Oberta Biennal de Pensament i el poeta lleidatà Txema Martínez rebrà el premi que el fa guanyador dels Jocs Florals 2020.

‘Nosaltres, qui’

Mireia Calafell ha publicat aquest mes d’abril el poemari ‘Nosaltres, qui’, editat per la Breu Edicions. Poeta de la fragilitat del cos i de la vida, Calafell escriu des de l’experiència i, en el seu nou llibre, reflexiona sobre qui som, i sobre la manca d’humanitat dels entorns asèptics, que ens aïllen com a individus. Un tema que cobra força en aquests temps de confinament, on la vida es veu i es viu a través d’una mascareta i uns guants de goma. Mireia Calafell parla de la importància de la poesia com a desllorigador d’una societat que ha de recordar que sent i que està viva.

El seu nou llibre s’ha pogut aconseguir a les llibreries des de la setmana passada, quan els comerços s’han començat a obrir. Una bona ocasió de recuperar els valors que ens fan humans a través de l’escriptura.

https://beteve.cat/artic/mireia-calafell-poesia-coronavirus-entrevista/

L'entrada Mireia Calafell, poesia en temps de coronavirus, Àrtic (21.05.20) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/mireia-calafell-poesia-en-temps-de-coronavirus-artic-21-05-20/feed/ 0
EL TOT SOLITARI de Joan de la Vega a Lletra de Resistència (19.05.20) https://www.labreuedicions.com/el-tot-solitari-de-joan-de-la-vega-a-lletra-de-resistencia-19-05-20/ https://www.labreuedicions.com/el-tot-solitari-de-joan-de-la-vega-a-lletra-de-resistencia-19-05-20/#respond Tue, 19 May 2020 10:34:21 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=19722 El Joan fa un exercici impressionant d’aproximació a la natura a través de la llengua. Primer es prepara resseguint un riu saltant de pedra en pedra, recollint còdols que li parlen de la mare muntanya. Després ens explica el per què de la solitud i, tot seguit, recorre tot de coves entre la vida i […]

L'entrada EL TOT SOLITARI de Joan de la Vega a Lletra de Resistència (19.05.20) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
El Joan fa un exercici impressionant d’aproximació a la natura a través de la llengua. Primer es prepara resseguint un riu saltant de pedra en pedra, recollint còdols que li parlen de la mare muntanya. Després ens explica el per què de la solitud i, tot seguit, recorre tot de coves entre la vida i la mort, entre el congost de Terradets i el de Montrebei. Ara sí, ja està disposat a pujar tots els cims i recitar-nos des de dalt la proporció àuria que esdevé entre el tot i el no-res quan la poesia guanya altura.

R.

L'entrada EL TOT SOLITARI de Joan de la Vega a Lletra de Resistència (19.05.20) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/el-tot-solitari-de-joan-de-la-vega-a-lletra-de-resistencia-19-05-20/feed/ 0
LA VASTITUD de Lucia Pietrelli, Albert Pijuan i Adrià Pujol a Sonograma https://www.labreuedicions.com/la-vastitud-de-lucia-pietrelli-albert-pijuan-i-adria-pujol-a-sonograma/ https://www.labreuedicions.com/la-vastitud-de-lucia-pietrelli-albert-pijuan-i-adria-pujol-a-sonograma/#respond Tue, 19 May 2020 10:27:09 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=19717 La iniciativa de lligar la creació literària i el paisatge ha donat molts bons resultats. L’editor Isidor Cònsul va convidar un grup d’escriptors catalans a escriure un conte en algun poble dels Pirineus. Posteriorment, l’Editorial Proa publicaria el llibre.  Com que Catalunya disposa d’un patrimoni cultural molt ric i divers, és molt benvingut el projecte […]

L'entrada LA VASTITUD de Lucia Pietrelli, Albert Pijuan i Adrià Pujol a Sonograma ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
La iniciativa de lligar la creació literària i el paisatge ha donat molts bons resultats. L’editor Isidor Cònsul va convidar un grup d’escriptors catalans a escriure un conte en algun poble dels Pirineus. Posteriorment, l’Editorial Proa publicaria el llibre.  Com que Catalunya disposa d’un patrimoni cultural molt ric i divers, és molt benvingut el projecte dels editors de Labreu Edicions (Marc Romera, Ignasi Pàmies i Ester Andorrà) que ha impulsat en la col·lecció Cicuta una estada bianual d’escriptors al Mas de Bernis de l’Aldea.

En aquesta tercera edició, els escriptors Lucia Pietrelli, Albert Pijuan i Adrià Pujol han compartit, així ho escriu Andreu Subirats al pròleg, aquest medi inhòspit, aquest caràcter bàrbar i feréstec i la desconfiança descomunal cap a allò que ve de fora, que ha impregnat els tres relats aplegats al llibre La vastitud.Els arrossars, les polles d’aigua, nius de mosquits copulant, els cargols de poma, una ungla de lluna apareixen dins les tres narracions: Un gran país  d’Albert Pijuan, Lo riu de Lucia Pietrelli i L’espècie inva­sora d’Adrià Pujol. El festival Litterarum, que promou una simbiosi creativa entre literatura i arts escèniques, va posar l’Ebre com a bressol cultural. El riu travessa i enamora l’ànim dels tres escriptors.

La poeta Lucia Pietrelli escriu, amb una bellíssima prosa poètica, sobre un drama, sobre la relació d’una filla amb la seva mare, una s’emmiralla en l’altra. Les dues sota l’ombra destructiva de l’Ignasi, que no sabem molt bé si és el pare de la noia. La culpa ronda pel voral del riu.

Pijuan ha creat una història de ciència-ficció en què els robots volten com un satèl·lit i miren a través d’una finestra-pantalla la lluna i la terra. L’autor ens trasllada la seva obsessió: la missió a la lluna de fa cent anys.

En canvi, Adrià Pujol aborda amb un realisme colpidor la feina de tres forasters (això és important) que han d’erradicar la plaga del cargol de poma que amenaça el Delta. Les trifulgues dels que no s’entenen perquè senten el terreny no domesticat .El Delta de l’Ebre acull i acull, és una zona humida, femenina, que crea vida i encén les paraules.

 

Mercè Pujol, Sonograma (29.03.20)

 

L'entrada LA VASTITUD de Lucia Pietrelli, Albert Pijuan i Adrià Pujol a Sonograma ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/la-vastitud-de-lucia-pietrelli-albert-pijuan-i-adria-pujol-a-sonograma/feed/ 0
El llibre dels gats espavilats, de T.S. Eliot a EixDiari (05.05.20) https://www.labreuedicions.com/el-llibre-dels-gats-espavilats-de-t-s-eliot-a-eixdiari-05-05-20/ https://www.labreuedicions.com/el-llibre-dels-gats-espavilats-de-t-s-eliot-a-eixdiari-05-05-20/#respond Tue, 05 May 2020 10:09:58 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=19710 L’autor de llibres de poemes de referència en el segle XX com La terra eixorca, Dimecres de cendra o Quatre quartets, Thomas Stearns Eliot (St. Louis, Missouri,1888 – Londres, 1965), l’any 1939 va publicar un llibre destacable d’entre els llibres de teatre que va escriure seguint la inspiració de la seva veta humorística: El llibre dels gats espavilats del vell […]

L'entrada El llibre dels gats espavilats, de T.S. Eliot a EixDiari (05.05.20) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
L’autor de llibres de poemes de referència en el segle XX com La terra eixorcaDimecres de cendra Quatre quartets, Thomas Stearns Eliot (St. Louis, Missouri,1888 – Londres, 1965), l’any 1939 va publicar un llibre destacable d’entre els llibres de teatre que va escriure seguint la inspiració de la seva veta humorística: El llibre dels gats espavilats del vell Opòssum, i que ara podem llegir en la magnífica i enginyosa traducció de Marcel Riera. Publicat per Labreu, el recull s’acompanya d’unes suggerents i saleroses il·lustracions de Nú Miret.

A dir de la crítica, l’obra de teatre de T.S. Eliot de més èxit és Mort a la catedral, publicada l’any 1935. Es tracta d’una obra dramàtica impregnada de transcendència en la qual s’hi explica la mort de Thomas Becket amb un teló de fons per ser interpretat ja en aquell i moment: una crítica política als governs autoritaris que no només permeten la corrupció sinó que amb proclames grandiloqüents també impulsen les baixes passions de la gent fins arribar al crim, i això en el context històric en què feixisme i nazisme campaven.

Una obra de teatre i l’altra són compatibles en el conjunt d’una obra literària com la de T.S. Eliot, que no es pot etiquetar amb un sol rètol. De gran complexitat, profunditat i imaginació poètica, a l’obra d’Eliot se la va distingir amb el Premi Nobel de Literatura de l’any 1948.

La creativitat de T.S. Eliot es desplega en primer lloc en el doble ventall de la meditació i la religiositat (Eliot es va convertir a l’anglicanisme i aquest fet es transparenta de manera natural en els seus versos); en segon lloc Eliot destaca per un acurat treball literari (el seu avantguardisme i alt nivell cultural el duen a ser un dels grans representants del modernisme anglès); i, en tercer lloc, en la seva obra hi destaca una gran capacitat per a la sàtira i la fina ironia com la que, per exemple, amara l’obra de teatre que aquí comentem: El llibre dels gats espavilats del vell Opòssum. Aquest recull és una festa per a la intel·ligència que es complau a fer comparacions entre el comportament dels gats i les persones, personalitzant, doncs, els gats, amb les qualitats i defectes que ens caracteritzen.

I és que hi ha gats i gats, tot i que, en general, els gats són molt senyors, fins i tot els gats més esparracats com en Jordipotiner i en Cardarrugat, una coneguda parella de gats pallassos, transformistes, funàmbuls i comediants acreditats que tenien una gran reputació al Victoria Grove, on se’ls podia veure actuar. O l’espavilat gat Mistòfil, que després de fer les més grans maleses es fa escàpol i atrapa’l. O l’elegantíssim gat de ciutat Bustopher Jones, un senyoràs que tothom saluda, un dandy dels gats que porta els pantalons de ratlla. I en Macavity, el gat misteriós a qui li diuen Pota Amagada perquè és el gran criminal que desafia la Llei cada vegada?

No és difícil imaginar una representació amb música, llums i efectes especials d’El llibre dels gats espavilats, una obra de teatre que T.S. Eliot va escriure per als seus afillats amb un humor blanc, d’ample somriure, però tan murri, tan sorneguer. A través de quinze poemes, Eliot fa un retrat amb bisturí esmolat de figures arquetípiques de la societat anglesa de principis del segle XX. El mèrit li va ser reconegut, si bé el poeta i dramaturg no en va poder gaudir, quan a l’any 1983 va rebre de manera pòstuma un Premi Tony de teatre pel musical Cats, l’adaptació que Andrew Lloyd Webber va realitzar del seu llibre El llibre dels gats espavilats del vell Opòssum.

Teresa Costa-Gramunt, EixDiari (05.05.20)

https://www.eixdiari.cat/opinio/doc/88618/el-llibre-dels-gats-espavilats-de-ts-eliot.html

L'entrada El llibre dels gats espavilats, de T.S. Eliot a EixDiari (05.05.20) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/el-llibre-dels-gats-espavilats-de-t-s-eliot-a-eixdiari-05-05-20/feed/ 0
recital Mireia Calafell i Pol Guasch al faceboook Fundació Mallorca Literària (02.05.20) https://www.labreuedicions.com/recital-mireia-calafell-i-pol-guasch-al-faceboook-fundacio-mallorca-literaria-02-05-20/ https://www.labreuedicions.com/recital-mireia-calafell-i-pol-guasch-al-faceboook-fundacio-mallorca-literaria-02-05-20/#respond Thu, 30 Apr 2020 11:11:04 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=19700 dissabte 2 de maig, a les 12.30h, al facebook Fundació Mallorca Literària #POESIAACASA, VERMUT POÈTIC amb Mireia Calafell NOSALTRES, QUI i Pol Guasch TANTA GANA condueix: Pau Vadell

L'entrada recital Mireia Calafell i Pol Guasch al faceboook Fundació Mallorca Literària (02.05.20) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
dissabte 2 de maig, a les 12.30h, al facebook Fundació Mallorca Literària

#POESIAACASA, VERMUT POÈTIC

amb Mireia Calafell NOSALTRES, QUI i Pol Guasch TANTA GANA
condueix: Pau Vadell

L'entrada recital Mireia Calafell i Pol Guasch al faceboook Fundació Mallorca Literària (02.05.20) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/recital-mireia-calafell-i-pol-guasch-al-faceboook-fundacio-mallorca-literaria-02-05-20/feed/ 0
diàleg entre Josep Pedrals i Yolanda Castaño zoom NoLlegiu (05.05.20) https://www.labreuedicions.com/dialeg-entre-josep-pedrals-i-yolanda-castano-zoom-nollegiu-05-05-20/ https://www.labreuedicions.com/dialeg-entre-josep-pedrals-i-yolanda-castano-zoom-nollegiu-05-05-20/#respond Wed, 29 Apr 2020 10:42:40 +0000 https://www.labreuedicions.com/?p=19694 dimarts, 5 de maig, a les 19.00 h, a través de zoom NoLlegiu organitza un diàleg entre dos dels poetes contemporanis que més viatgen arreu del món escampant poesia en la seva llengua materna. un diàleg entre Josep Pedrals i Yolanda Castaño que per més inri, són amics i es coneixen prou bé per parlar […]

L'entrada diàleg entre Josep Pedrals i Yolanda Castaño zoom NoLlegiu (05.05.20) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
dimarts, 5 de maig, a les 19.00 h, a través de zoom NoLlegiu organitza un diàleg entre dos dels poetes contemporanis que més viatgen arreu del món escampant poesia en la seva llengua materna.

un diàleg entre Josep Pedrals i Yolanda Castaño que per més inri, són amics i es coneixen prou bé per parlar de poesia, de la seva, de la de l’altre i de la dels altres. Poesia en gallec i poesia en català.

Inscripció: Fins al dia de l’activitat o quan s’exhaureixin les localitats
Preu: 10 €

L'entrada diàleg entre Josep Pedrals i Yolanda Castaño zoom NoLlegiu (05.05.20) ha aparegut primer a laBreu Edicions.

]]>
https://www.labreuedicions.com/dialeg-entre-josep-pedrals-i-yolanda-castano-zoom-nollegiu-05-05-20/feed/ 0