Un dels grans del S.XX ( editorial de David Castillo a “Matèria primera” de Jörg Fauser) 21.06.13

Potser totes les referències que dóna a cultures menystingudes, la seva afició a l’heroïna i el seu caràcter i posició lateral impediran Jörg Fauser entrar a l’Olimp de la literatura, però temps al temps. Potser l’obra és una descripció acurada de la seva biografia, però la manera d’explicar-la és el que compta. Potser no va ser gens afí al carregós grup 47 alemany de la postguerra, però la seva literatura actualment sura, a diferència de molts clàssics prematurs, inclosos els premis Nobel. Potser Fauser no arriba pels canals de les grans editorials en aquestes estrambòtiques edicions de tapa dura i cobertes, però molts creiem que arriba de la millor manera possible, és a dir, a través de LaBreu, que l’incoropora al seu catàleg, al costat de Dovlatov, Rubem Fonseca i molts altres. Sent una col·lecció modèlica, per tenir-la sencera, l’aparició de Matèria primera és un esdeveniment, un dels grans, que pràcticament havia passat desapercebut en castellà i que mitjançant la traducció d’Ignasi Pàmies navega a tot vent, farcit d’històries i escenaris, des de l’Istanbul de finals dels seixanta, amb les Beatles encara sonant junts, a les ciutats alemanyes, on els primers okupes convertien les seves vides en un resum de la seva ideologia.

Els anarquistes, la formació de les revistes de la contracultura – amb contradicions múltiples-, l’amor asimètric i les addiccions conformen un conjunt explosiu, però Fauser no és només això, no és només la seva biografia tronada, no! Fauser és un termòmetre per mesurar la temperatura del seu temps, un preclar que va trobar en l’heroïna, però també en William Burroughs – amb qui s’entrevista en un dels capítols- i en el gran Hans Fallada, la manera d’interpretar la realitat la la supervivència. Des de Joseph Roth i Alfred Döblin no havia trobat un narrador alemany amb tanta força i esperit, algú capaç de condensar en poesia les seves dificultoses relacions existencials.

Avui, un dels nostres crítics oficials, Xavier Cortadellas, obre la secció de crítica amb el llibre de Fauser. No se’l perdin.

FauserElPuntAvui

David Castillo a l’editorial del Cultura d’El Punt Avui (21.06.13)

Deixa un comnetari

You must be logged in to post a comment.

Subscriu-te a la nostra newsletter